logo-geboortehuys-cirkel-120.png

Goede begeleiding bij borstvoeding !

Vlak na je bevalling komt de borstvoeding op gang. Borstvoeding is goed voor je baby. Het is precies afgestemd op de behoefte van je kindje. Als je eerder bevalt is je melk anders dan wanneer je later bevalt! Er zitten meer dan 200 verschillende stoffen in. Allemaal nodig voor de groei en ontwikkeling van je kindje. 

Redenen genoeg om borstvoeding te willen geven. Voor je baby is drinken aan de borst instinctief gedrag; tegelijk is het ook iets wat je samen moet leren. Om je hierbij te helpen zijn wij er graag voor je!  Om je goed te informeren en je voor te bereiden op het geven van borstvoeding, hebben we een informatie-avond over borstvoeding. Gegeven door onze lactatiekundige! Ook zijn al onze collega's geschoold in de begeleiding bij borstvoeding.

Op onze lactatiekundige kun je al tijdens je zwangerschap een beroep doen. Misschien heb je vragen i.v.m. een borstoperatie of twijfel je over je tepels. Je kunt hiervoor bij het lactatiekundig spreekuur een afspraak maken. Ook tijdens je kraamweek kun je rekenen op goede begeleiding. Onze lactatiekundige komt graag bij je langs wanneer je hier behoefte aan hebt. 

zorgvoorborstvoeding-keurmerk-rgb-400px.png

Ook een lactatiekundige!

Naast haar werk als kraamverzorgende is zij Karine onze lacatiekundige. Graag helpt ze je wanneer je borstvoeding niet probleemloos verloopt. Dit kan tijdens je zwangerschap, bij een informatie avond, of bij je thuis tijdens de borstvoeding. Ook organiseert zij ons borstvoedingscafé

Je kan hiervoor tussen 08:00 en 20:00 de kraamtelefoon bellen. 
026 - 744 00 33 (optie 2) 

Naast de begeleiding van cliënten, zorgt zij ook voor de borstvoedingsscholing van ons team! 

 

Aanleggen-1.jpeg

 Neus van je kindje naar de punt van je tepel, het mondje gaat open

Aanleggen-2.jpeg

 Wacht
op de 'grote hap'! Breng dan je kindje naar de borst.

Aanleggen-3.jpeg

Ondersteun
in de rug! 
Niet tegen het hoofdje duwen!

Natuurlijk ook begeleiding bij kunstvoeding!

Niet iedereen kan of wil borstvoeding geven. Gelukkig is er dan een alternatief. Wanneer je kunstvoeding gaat geven is het goed om je te realiseren dat je lichaam toch moedermelk gaat maken. Door het drinken van saliethee na de geboorte kun je de stuwing verminderen. De productie van moedermelk neemt hierdoor heel erg af. Je kan hiermee beginnen na overleg met de verloskundige.  Ook het dragen van een strakke BH is aan te raden. 

Voor kunstvoeding heb je ongeveer 6 flessen met spenen nodig. Koop niet meteen alle flessen, het kan zijn dat je kindje liever uit een andere speen drinkt. Jammer als je alles weg moet doen.... Natuurlijk heb je ook poedermelk nodig. Dit is de voeding die je kindje dag in dag uit drinkt. Hier moet hij van groeien en zich op ontwikkelen.  Het belangrijkste bij kunstvoeding:

  • Maak de voeding heel hygiënisch klaar! 
  • Dwing je kindje niet om de fles leeg te drinken! Een gezonde baby kan goed aangeven wat hij nodig heeft. Zelf eet je ook niet elkemaaltijd even veel! 
  • Bij drinken uit een fles is het belangrijk om een boertje te laten.

 

 

Flesvoeding - hoeveelheid.jpeg

Krijgt mijn kindje genoeg voeding?

De natuur is heel zuinig en maakt geen melk voor een baby die nog niet geboren is.... In de laatste weken van je zwangerschap wordt je kindje extra dik om zo de eerste dagen na de bevalling vooruit te kunnen. In die eerste dagen komt je voeding op gang door veel, heel veel, superveel aan te leggen! Hoe meer je voedt, hoe meer melk je maakt. 

In het begin heeft je kindje nog niet veel ruimte in zijn maag voor veel melk. 

Maaginhoud baby.jpg

Hoevaak is normaal

Moedermelk is alle voeding, eten & drinken voor je kindje. Voor volwassenen zijn 14 tot 15 voedingsmomenten heel normaal: ontbijt + koffie (2), koffie (3), koekje (4), water (5) brood (6), met melk (7), thee (8), koekje (9), drinken (10), warme maaltijd (11), toetje (12), drinken (13), 's avonds thee (14) met iets? (15). De ene keer neem je meer dan de andere keer. Dat is voor je kindje precies zo. De ene keer wil je baby langer en vaker drinken dan de andere keer. Veel babies zijn 's avonds het meest hongerig en willen dan heel vaak drinken. Ga er voor zitten en maak je er niet druk om, dit is heel normaal!