Logo GH Cirkel op wit.png

In verband met de vele vragen over het corona virus (COVID-19) hebben wij een speciale pagina gemaakt. Lees meer.

Begeleiding bij borstvoeding

Goede begeleiding bij borsvoeding vinden wij heel belangrijk. Het is de beste start voor alle babys. Naast alle gezondheidsvoordelen voor moeders en babies schept het geven van borstveoding ook een hechte band met jouw kindje. Alle moeders die borstvoeding (willen) geven, kunnen tegen vragen aanlopen. Regelmatig worden er informatie avonden over borstvoeding verzorgt. Via social media en de agenda op deze website vindt je terug wanneer de avonden zijn. 

Onze kraamverzorgenden zijn allen geschoold en ervaren in het begeleiden bij borstvoeding. In jouw kraamweek besteden zij hier veel tijd en aandacht aan. Zo helpen zij je bijvoorbeeld bij het aanleggen in verschillende houdingen, zoals:

  • Onder je arm
  • Liggend
  • Zittend
  • In kleermakerszit

Bij het aanleggen leren zij je ook te kijken of jouw baby "goed aanligt". Hierdoor kunnen eventuele problemen bij borstvoeding voorkomen worden. Bijvoorbeeld te weinig productie, of pijn bij het voeden komen vaak door een verkeerde aanleg techniek. 

zorgvoorborstvoeding-keurmerk-rgb-400px.png

Aanleggen-1.jpeg

 Neus van je kindje naar de punt van je tepel, het mondje gaat open

Aanleggen-2.jpeg

 Wacht
op de 'grote hap'! Breng dan je kindje naar de borst.

Aanleggen-3.jpeg

Ondersteun
in de rug! 
Niet tegen het hoofdje duwen!

Natuurlijk ook begeleiding bij kunstvoeding!

Niet iedereen kan of wil borstvoeding geven. Gelukkig is er dan een alternatief. Wanneer je kunstvoeding gaat geven is het goed om je te realiseren dat je lichaam toch moedermelk gaat maken. Door het drinken van saliethee na de geboorte kun je de stuwing verminderen. De productie van moedermelk neemt hierdoor heel erg af. Je kan hiermee beginnen na overleg met de verloskundige.  Ook het dragen van een strakke BH is aan te raden. 

Voor kunstvoeding heb je ongeveer 6 flessen met spenen nodig. Koop niet meteen alle flessen, het kan zijn dat je kindje liever uit een andere speen drinkt. Jammer als je alles weg moet doen.... Natuurlijk heb je ook poedermelk nodig. Dit is de voeding die je kindje dag in dag uit drinkt. Hier moet hij van groeien en zich op ontwikkelen.  Het belangrijkste bij kunstvoeding:

  • Maak de voeding heel hygiënisch klaar! 
  • Dwing je kindje niet om de fles leeg te drinken! Een gezonde baby kan goed aangeven wat hij nodig heeft. Zelf eet je ook niet elkemaaltijd even veel! 
  • Bij drinken uit een fles is het belangrijk om een boertje te laten.

 

 

Flesvoeding - hoeveelheid.jpeg

Krijgt mijn kindje genoeg voeding?

De natuur is heel zuinig en maakt geen melk voor een baby die nog niet geboren is.... In de laatste weken van je zwangerschap wordt je kindje extra dik om zo de eerste dagen na de bevalling vooruit te kunnen. In die eerste dagen komt je voeding op gang door veel, heel veel, superveel aan te leggen! Hoe meer je voedt, hoe meer melk je maakt. 

In het begin heeft je kindje nog niet veel ruimte in zijn maag voor veel melk. 

Maaginhoud baby.jpg

Hoevaak is normaal

Moedermelk is alle voeding, eten & drinken voor je kindje. Voor volwassenen zijn 14 tot 15 voedingsmomenten heel normaal: ontbijt + koffie (2), koffie (3), koekje (4), water (5) brood (6), met melk (7), thee (8), koekje (9), drinken (10), warme maaltijd (11), toetje (12), drinken (13), 's avonds thee (14) met iets? (15). De ene keer neem je meer dan de andere keer. Dat is voor je kindje precies zo. De ene keer wil je baby langer en vaker drinken dan de andere keer. Veel babies zijn 's avonds het meest hongerig en willen dan heel vaak drinken. Ga er voor zitten en maak je er niet druk om, dit is heel normaal!