logo-geboortehuys-cirkel-120.png

Begeleiding bij borstvoeding

Ben je onlangs bevallen van een zoon of dochter of is het bijna zover en ben je daarom geïnteresseerd in begeleiding bij borstvoeding? Wil je zekerder worden bij het geven van borstvoeding of wil je gewoon alles te weten komen over borstvoeding? ’t Geboortehuys is er voor jou en je gezin! In de eerste melk, oftewel colostrum zitten meer dan 200 essentiële anti- en voedingsstoffen voor je kindje die belangrijk zijn bij de ontwikkeling. Je kunt je kindje dus direct na de geboorte aanleggen. Lees snel verder en kom alles te weten over borstvoeding.

Ontvang goede begeleiding bij borstvoeding door een ervaren lactatiekundige

Binnen ons team aan specialisten hebben we een lactatiekundige die je alles over borstvoeding kan vertellen. Loopt de borstvoeding niet probleemloos of ben je nog wat onzeker? Wij nemen graag al je zorgen weg, zodat jij optimaal van je zoon of dochter kunt genieten. Allereerst is het belangrijk dat je leert hoe je je kindje goed kunt aanleggen aan de borst. Hier zijn verschillende manieren voor. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Onder je arm
  • Liggend
  • Zittend
  • In kleermakerszit

Naast dat het erg gezond is voor je baby om direct met borstvoeding te beginnen, schept het ook een hechte band. Door het huid-op-huid contact komt het hormoon oxytocine vrij wat de hechting tussen jou en je kindje versterkt.

zorgvoorborstvoeding-keurmerk-rgb-400px.png

Kies voor begeleiding bij het geven van borstvoeding

Ben je geïnteresseerd in een afspraak met onze lactatiekundige? Zij houdt ook eens per maand een spreekuur op onze lokatie in Oosterbeek. Bel naar onze assistente voor het maken van een afspraak. 

Aanleggen-1.jpeg

 Neus van je kindje naar de punt van je tepel, het mondje gaat open

Aanleggen-2.jpeg

 Wacht
op de 'grote hap'! Breng dan je kindje naar de borst.

Aanleggen-3.jpeg

Ondersteun
in de rug! 
Niet tegen het hoofdje duwen!

Natuurlijk ook begeleiding bij kunstvoeding!

Niet iedereen kan of wil borstvoeding geven. Gelukkig is er dan een alternatief. Wanneer je kunstvoeding gaat geven is het goed om je te realiseren dat je lichaam toch moedermelk gaat maken. Door het drinken van saliethee na de geboorte kun je de stuwing verminderen. De productie van moedermelk neemt hierdoor heel erg af. Je kan hiermee beginnen na overleg met de verloskundige.  Ook het dragen van een strakke BH is aan te raden. 

Voor kunstvoeding heb je ongeveer 6 flessen met spenen nodig. Koop niet meteen alle flessen, het kan zijn dat je kindje liever uit een andere speen drinkt. Jammer als je alles weg moet doen.... Natuurlijk heb je ook poedermelk nodig. Dit is de voeding die je kindje dag in dag uit drinkt. Hier moet hij van groeien en zich op ontwikkelen.  Het belangrijkste bij kunstvoeding:

  • Maak de voeding heel hygiënisch klaar! 
  • Dwing je kindje niet om de fles leeg te drinken! Een gezonde baby kan goed aangeven wat hij nodig heeft. Zelf eet je ook niet elkemaaltijd even veel! 
  • Bij drinken uit een fles is het belangrijk om een boertje te laten.

 

 

Flesvoeding - hoeveelheid.jpeg

Krijgt mijn kindje genoeg voeding?

De natuur is heel zuinig en maakt geen melk voor een baby die nog niet geboren is.... In de laatste weken van je zwangerschap wordt je kindje extra dik om zo de eerste dagen na de bevalling vooruit te kunnen. In die eerste dagen komt je voeding op gang door veel, heel veel, superveel aan te leggen! Hoe meer je voedt, hoe meer melk je maakt. 

In het begin heeft je kindje nog niet veel ruimte in zijn maag voor veel melk. 

Maaginhoud baby.jpg

Hoevaak is normaal

Moedermelk is alle voeding, eten & drinken voor je kindje. Voor volwassenen zijn 14 tot 15 voedingsmomenten heel normaal: ontbijt + koffie (2), koffie (3), koekje (4), water (5) brood (6), met melk (7), thee (8), koekje (9), drinken (10), warme maaltijd (11), toetje (12), drinken (13), 's avonds thee (14) met iets? (15). De ene keer neem je meer dan de andere keer. Dat is voor je kindje precies zo. De ene keer wil je baby langer en vaker drinken dan de andere keer. Veel babies zijn 's avonds het meest hongerig en willen dan heel vaak drinken. Ga er voor zitten en maak je er niet druk om, dit is heel normaal!