logo-geboortehuys-cirkel-120.png

 Lactatiekundige zorg

Je baby in je armen, de borst bloot en direct borstvoeding geven is voor veel vrouwen het ideale plaatje. Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk. Sommige vrouwen vinden het lastig, vervelend en soms pijnlijk om borstvoeding te geven. Een lactatiekundige kan je hiermee helpen. Zij geef professionele ondersteuning bij borstvoeding.

't Geboortehuys heeft een eigen lactatiekundige in dienst. Onze lactatiekundige Karine werkt intensief samen met de verloskundigen en kraamverzorgenden. Meestal kan zij met één of twee consulten het borstvoedingsproces verbeteren. Als de borstvoeding weer helemaal op de rit is zoals jij dat wenst, wordt de zorg gewoon weer vervolgd door de verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. Je kunt de verwijzing naar de lactatiekundige regelen via de verloskundige, maar je kunt ook zelf contact opnemen. Er wordt dan zo snel mogelijk een afspraak gemaakt.

Soms ontstaan er situaties waarbij, ondanks de hulp van kraamverzorgende en verloskundige, problemen ontstaan bij het geven van borstvoeding. De lactatiekundige kan aanvullende begeleiding bieden wanneer de borstvoeding niet gaat zoals gewenst.De lactatiekundige is IBCLC gecertificeerd. IBCLC staat voor International Board Certified Lactation Consultants. Dit wil zeggen dat de lactatiekundige het internationale examen tot lactatiekundige met goed gevolg heeft afgelegd en daardoor kwalitatief de beste lactatiekundige zorg levert.

 Wanneer heb je een lactatiekundige nodig? 

  • Voorlichting en advies
  • Problemen bij het aanleggen van de baby
  • Het weigeren van de borst
  • Pijnklachten
  • Terugkerende borstontstekingen
  • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
  • Vroeggeboorte
  • Ziekte of handicap van moeder of baby
  • Opnieuw beginnen met borstvoeding 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Wij adviseren je om bij jouw zorgverzekering te informeren of vanuit het aanvullend pakket een vergoedingsregeling voor de lactatiekundige zorg is opgenomen. Soms vergoedt de zorgverzekering alleen als een consult wordt verwezen door een: huisarts, verloskundige of het consultatiebureau.