Logo GH Cirkel op wit.png

In verband met de vele vragen over het corona virus (COVID-19) hebben wij een speciale pagina gemaakt. Lees meer.

De  Bevalling! 

In onze praktijk mag je zelf kiezen waar je graag wilt bevallen. Dat kan thuis zijn, of in het ziekenhuis. Graag vertellen we je bij de voorlichtingsavond alles over de verschillende mogelijkheden, zodat je goed kan kiezen wat het beste bij jou past. 

Of je nu voor thuis kiest, of voor het ziekenhuis, een aantal dingen moet je altijd geregeld hebben:

 • Kraamzorg
 • Kraampakket. Hierin zitten noodzakelijke spullen voor de geboorte. Zoals een matrasbeschermer, alcohol, etc. etc. 
 • Bed op klossen, dit i.v.m. arbo richtlijnen
 • Zorg dat je huisnummer vanaf de straat zichtbaar is
 • Trap leeg! Dit voorkomt struikelen. 
 • Een noodkoffer. 

Is het begonnen? 

Wanneer je denkt dat je bevalling begonnen is, neem je contact met ons op. Tekenen dat je bevalling begonnen is zijn:

 • Weeën. Een buikpijn, die komt en gaat, elke paar minuten. Zit laag in je buik en kan naar je rugtrekken. 
  Meestal kun je tijdens de pijn niet meer gewoon praten, en is het nodig een houding te zoeken waarin je dit kan opvangen
   
 • Bloedverlies. Bij helderrood bloedverlies kan het zijn dat je bevalling begonnen is. Bel zeker de dienstdoende!
   
 • Gebroken Vliezen. Wanneer je vliezen breken is het belangrijk om naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Bij bruin of groen vruchtwater bel je direct. Wanneer je kindje niet is ingedaald bel je ook direct.
  Wanneer het vruchtwater helder is, en je baby is ingedaald wacht je tot de ochtend. Krijg je voor de ochtend weeën, dan bel je. Krijg je deze niet dan bel je in de ochtend de dienstdoende. 
Meenemen naar het ziekenhuis.jpg
poesie.png

Gouden tips!

Door ontspanning ervaar je minder pijn. Ontspanning kan ook je bevalling bespoedigen. Met bijvoorbeeld hypnobirthing, of yoga, kun je ontspanningsoefeningen leren. Voor meer informatie kijk je bij onze cursussen

Aan medicijnen geven tijdens de bevalling zit een klein risico. Daarom valt dit onder de zorg van het ziekenhuis. Mocht je medicijnen nodig hebben of willen tijdens de bevalling, dan dragen wij de zorg aan het ziekenhuis over. Dit betekent niet dat we er niet meer voor je zijn! Graag zijn we er voor je tijdens de bevalling. Afhankelijk van wat we verwachten en wat jij wilt maken we hier samen afspraken over. 

Tip3.png

Alles wat je moet weten over pijnstilling

Door de weeën wordt het hoofdje van je baby tegen de baarmoedermond geduwd. Hierdoor wordt de baarmoedermond opengerekt. Ook komt het hoofdje steeds lager in je bekken en duwt tegen je botten. Dit geeft pijn, een signaal van je lichaam aan jou, dat de geboorte gaat beginnen. 

Hoe beter je je kan ontspannen, hoe meer pijnstillende hormonen je maakt en hoe makkelijker de geboorte gaat. Het is een keuze of je wel of geen gebruik wilt maken van pijnstilling. Een aantal methoden zijn heel veilig, voor jou en voor je baby. Een aantal zijn minder veilig. Wij vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent, zodat je kan kiezen. In onze informatie-avond over de bevalling, krijg je uitgebreid informatie over pijnstilling.  

Natuurlijke middelen die je kan gebruiken zijn bijvoorbeeld warmte, massage, een tens, wisselen van houdingen, muziek, yoga, hypnobirthing, steriel water injecties. Deze kun je thuis gebruiken, maar ook tijdens een poliklinische bevalling. 

 

Natuurlijke pijnstilling.jpg

 

Bij een ruggenprik of remifentanil maak je gebruik van medicijnen om de pijn te verlichten. Deze middelen werken over het algemeen goed. Nadeel is wel dat je niet meer van bed af kan, en intensief gemonitord wordt. Hierdoor kan het soms nodig zijn weeën opwekkers toe te passen. Ook kun je koorts krijgen van de ruggenprik, waardoor je kindje opgenomen moet worden op de kinderafdeling. 

Medicamenteuze pijnstilling.jpg

 

 

Alles wat je moet weten over de badbevalling

Alle verloskundigen in onze praktijk hebben ervaring in het begeleiden van een badbevalling. Wanneer een thuisbevalling een keuze is voor je, is een badbevalling dat ook!  Het is een veilige keuze. Ook in het water kunnen we jou onderzoeken om de ontsluiting of vordering te beoordelen. Ook in bad houden we de conditie van je kindje met de doptone in de gaten. We kunnen in het water de vliezen breken als dat nodig is. Een bad helpt je ontspannen. In je zwangerschap, maar zeker ook tijdens de bevalling. Je lichaam voelt meer gewichtloos, kan makkelijker andere houdingen aannemen en je spieren kunnen ontspannen door het warme water. 

GH - Badbevallling.jpeg

Doordat je kan ontspannen ervaar je de weeën als minder intens. Je hebt minder stress hormomen en meer endorfinen. Het ontsluiten gaat daardoor vaak makkelijker (in bad in 8-12 uur, erbuiten in 12-15 uur). Hoe beter je kan ontspannen, en je overgeven aan het proces, hoe beter de geboorte gaat. Vrouwen die in bad bevallen kunnen beter in zichzelf keren, een proces dat bij een bevalling hoort. Ook is de bloeddruk lager, en de doorbloeding van de spieren beter. Hierdoor is de bevalling voor de baby ook minder zwaar. 

Tijdens het persen kun je ook verschillende houdingen aannemen. Wanneer je kindje geboren is, kan ze even onder water blijven! De navelstreng zorgt voor alle zuurstof die je kleine nodig heeft. De overgang van binnen in je baarmoeder, naar de wereld erbuiten is veel geleidelijker. Geen koude lucht, gedempt geluid, alleen heel veel ruimte. Wij geven aan wanneer het tijd wordt je baby boven water te halen. Badbabies huilen meestal niet, kijken tevreden rond en maken contact met hun ouders. 

Na een badbevalling is er vaak minder bloedverlies. Door de vlottere bevalling en betere doorbloeding is de baarmoed er niet uitgeput, en heeft nog energie genoeg om na de geboorte van de baby stevig samen te trekken, de placenta geboren te laten worden, en het bloedverlies te beperken.

Hoe regel je dat? 

Je kunt bevallen in een bevalbad. Je huurt dit tijdens de periode dat je thuis mag bevallen: van 37 t/m 42e zwangerschapsweek. Vaak is het fijn om voor de bevalling het bad al eens te proberen. Doe een hygiënische binnenhoes in het bad. Een bad wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing, een slang om het bad te vullen en een pomp om het bad weer leeg te pompen. Het vullen duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.  

Het beste moment om in bad te stappen is aan het begin van de actieve fase van de ontsluiting, dus bij zo’n 5 cm ontsluiting. De eerste centimeters van de ontsluiting kan de zwaartekracht dan nog goed z’n werk doen om de baby in te laten dalen. Bovend ien vinden de meeste vrouwen de weeën dan nog heel goed te doen. Na 5 cm worden de weeën pittiger en is het heerlijk te voelen hoe de warmte van het water de pijn verzacht.

Is het veilig?

Een badbevalling is een veilige geboorte. Er is géén verhoogd risico op een infectie of op verminderde conditie van je kindje. Er is minder vaak perineum letsel. Wanneer de moederkoek geboren wordt, komt er bloedverlies. Afhankelijk van de situatie, zal de verloskundige dit in bad begeleiden, of erbuiten. Wanneer je op bed bent wordt er gekeken naar je perineum, of er evt. hechtingen nodig zijn.