Arbo checklist

Om goed voor jouw en jullie kindje te kunnen zorgen is het nodig dat een aantal zaken op orde zijn. Dit is in het belang van zowel jouw kraamverzorgende, als van jullie zelf. 

Hygiëne

Bukken en tillen

Toilet en douche van de kraamvrouw worden dagelijks gereinigd. Er zijn voldoende schoonmaakmiddelen en -materialen. Elk toilet heeft een borstel. Wanneer er geen dweil met stok is, wordt er niet gedweild. 

Bedhoogte minimaal op 80-90 cm, verhoogd met klossen. Wanneer het bed niet verhoogd is, wordt het bed niet verschoond. Evt. hulp bij borstvoeding wordt op een stoel gedaan.

Twee thermometers:  één voor jou en één voor de baby. Voor een baby is een oorthermometer niet geschikt. 

De commode om je kindje op te wassen en verschonen is liefst 90 cm hoog en ongeveer 70 cm diep. 

Vloeibare handzeep en schone handdoeken zijn nodig in verband met veelvuldig handen wassen.

Het babybadje kan op hoogte geplaatst worden en is voor zien van een afvoer slang. Er wordt niet met emmers water gesjouwd om het badje / de wasemmer te vullen. 

Er is een kraampakket aanwezig. Gebruik de matrasbeschermer voor jouw bed. Laat verder vooral alles in het kraampakket zitten. Dan kunnen we gemakkelijk vinden wat er nodig is. 

Bij > 32 uur kraamzorg kunnen we ook een deel van de was voor je verzorgen. Beperk het tillen van wasmanden met natte was. 

Bij een thuisbevalling is het wenselijk als materialen die gebruikt worden schoon neergezet kunnen worden. Bijvoorbeeld op de strijkplank of op en kastje / schapje. 

Als er tijd is kunnen we voor je stofzuigen. De stofzuiger is voorzien van telescoopsteel van 120-145 cm. 

Veiligheid

Omgeving

Om veiig met jullie kindje de trap op en af te kunnen moet deze voorzien zijn van een leuning. Deze is degelijk aan de muur bevestigd. De traptreden zijn leeg zodat er niet gestruikeld kan worden. 

Er is voldoende ventilatie in huis. Het is gezonder om een extra kruik te gebruiken dan in een warme kamer te slapen. Oók voor een pasgeboren baby! 

Electrische apparaten waarvan je wilt dat wij deze gebruiken zijn veilig. Snoeren zijn intact. 

Er is voldoende verlichting in huis. Om goed te kunnen werken en rapportage te kunnen schrijven is het nodig om goed te kunnen zien wat we doen. 

Onze kraamverzorgenden werken op (binnen)schoenen. Het is hen niet toegestaan te werken op sokken of pantoffels. 

Wij stellen een rookvrije werkruimte op prijs. Zou je niet willen roken in het bijzijn van jouw kraamverzorgende?