Jouw kraamweek

Heb je al een idee hoe je het zou willen?

Heb jij al een idee hoe je het zou willen? Of heb je geen idee wat je zou kunnen verwachten? Veel ouders ervaren dat ze geleefd worden die eerste week na de geboorte. Hoe het ook gaat, het wordt in ieder geval een week vol herinneringen. Graag staan wij je bij, met tips & trics, ondersteuning, zorg voor jou en jouw gezin. 

Wanneer start mijn kraamweek?

Jouw kraamtijd start na de geboorte van jullie baby.
Dit noemen wij dag 1. Kraamzorg is de zorg die je thuis krijgt, na de geboorte, tot en met de 8e dag. Bijvoorbeeld, wanneer je bevalt op maandag, heb je kraamzorg tot en met de maandag erna. 

 

Wanneer kan ik bellen?

Je kunt ons bellen wanneer je onze zorg nodig hebt!
Wanneer je weet hoe laat je ons thuis nodig hebt, neem je contact op. 

Bel naar 0267440033 en kies 1.

Een aankondiging / rommelmelding overdag is fijn. Bijvoorbeeld wanneer jouw vliezen gebroken zijn, of wanneer je weet dat je ingeleid gaat worden of wanneer de datum waarop een geplande keizersnede plaatsvindt bekend is. 
Laat op de avond, of 's nachts liggen wij te slapen tot je ons nodig hebt. Een rommelmelding na 20 uur geeft veel onrust voor de collega die de dienst heeft.

Wat doen jullie allemaal?

Het takenpakket van kraamverzorgenden is best uitgebreid. Afhankelijk van het aantal geïndiceerde uren passen wij onze activiteiten aan.  We doen een aantal medische controles en observaties en horen van jullie hoe het met je gaat. Daarmee kunnen we samen kijken welke zorg jij en je baby nodig hebben.

Stel dat het herstellen van jou of de baby minder voorstpoedig gaat. Dan overleggen wij met de verloskundige. Zij bepaalt wat er medisch de beste zorg voor jullie is. Natuurlijk bepaal je zelf of je die zorg ook op die manier wilt. Wanneer het nodig is kan de verloskundige meer zorguren per dag  of een verlengde zorg (9e en10e zorgdag) indiceren.  

Alle controles, observaties en afspraken worden door ons in jouw dossier genoteerd. Wanneer wij er niet zijn, is het fijn als je luiers en temperatuur van je kindje bijhoudt. Zo kunnen we samen kijken hoe het met jullie baby gaat. 

Controles bij mamma

Hoe gaat het met je? Slaap je goed? Ben je emotioneel na de geboorte? Hoe is het om moeder geworden te zijn? Je kraamweek is een emotioneel intensieve tijd. Wij zijn je luisterend oor en geven je als je dat wilt advies.

Pols / Hartslag: Jouw hartslag vertelt ons ook of je lichaam normaal reageert op het herstellen van de geboorte. 

Borsten: Of je nu wel of geen borstvoeding gaat geven, jouw borsten reageren op de hormoonveranderingen na de geboorte. Wij kijken samen met jou of er bijzonderheden zijn, zoals bijv. stuwing, tepelkloven, of een borstontsteking. 

Baarmoederstand: Je baarmoeder krimpt weer terug naar bijna haar oude grootte. Wanneer je baarmoeder goed krimpt, verlies je weinig bloed. We voelen naar de hoogte van jouw baarmoeder. 

Bloedverlies: Daar waar de placenta vast zat in je baarmoeder zit nu een wond. Dit bloedt. De eerste uren na de geboorte kan dit best veel zijn. In de dagen erna wordt het steeds minder. Wij houden in de gaten of het bloedverlies normaal verloopt. 

Temperatuur: Door de wond in je baarmoeder en verminderde afweer door het herstellen, ben je vatbaarder voor infecties. Door jouw temperatuur te meten hebben we snel in de gaten wanneer er iets bijzonders aan de hand is. 

Perineum: Het kan zijn dat je hechtingen hebt, of aambeien. We controleren de genezing van jouw perineum door te kijken. Bij twijfel, of bij pijnklachten van jou, vragen we de verloskundige om mee te kijken. 

 

Begeleiding bij het voeden van jullie kindje

Bij borstvoeding helpen we met aanleggen. Niet alle kindjes hebben het goed drinken aan de borst meteen onder de knie. Soms vraagt het wat oefening. Er zijn veel houdingen waarin je je kindje kan voeden. Wij geven en leren je alle tips en trucs! 
Soms is het nodig om te kolven, om zo voldoende melk voor de baby te krijgen. Wij hebben altijd een kolf bij ons. Mocht het nodig zijn, dan mag je deze gebruiken. Je schaft hiervoor i.v.m. hygiëne een lactaset aan. Deze kun je eventueel uitbreiden naar een complete kolf. 

Bij kunstvoeding leren we je hoe je een fles moet maken. We helpen je hoe je deze op een fijne manier voor je kindje kan geven. We kijken hoe je kindje drinkt, soms adviseren we je een andere fles of een andere speen. We leren je hoe je jouw baby helpt een boertje te laten. 

Tijdens de voeding kijken we hoe je kindje drinkt. Gaat het snel? Hapt ze goed aan? Zijn er voldoende voedingen op een dag? We helpen jou en je baby om de voedingen goed te laten verlopen. 

Ondersteuning, verzorging

We zorgen ervoor dat je regelmatig wat te drinken hebt. Afhankelijk van jouw wensen en uren kunnen we een ontbijt voor je maken, lunch, fruit voor je verzorgen. Mag jouw visite iets te drinken? We maken hier afspraken over. 

Zijn er kinderen in huis? Als er tijd is helpen we je bij de verzorging van de andere kinderen. Is er geen tijd door weinig uren, of doordat er meer zorg nodig is bij jou of de baby? Regel mantelzorg voor de kinderen. 

 

Verzorging van jullie baby

We helpen jullie met de verzorging van jullie baby.  Hoe je een luier verschoont, je kindje temperatuurt, je kindje baadt, afdroogt, oogjes, nageltjes, naveltje, hoe je veilig met je kindje de trap afloopt, wat je doet bij krampjes, een boertje, etc. Je krijgt van ons een cursus baby verzorging in een week! 

Elke dag observeren we jullie kindje. Je kindje moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Zelf drinken, temperatuur goed houden en groeien.
Dagelijks wegen we jullie kindje bloot. Bijna alle kindjes vallen eerst af. Wanneer de voeding goed op gang komt en jullie kindje lekker warm kan blijven, stijgt het gewicht.

Door bloot te wegen kunnen we de kleur van je kindje goed beoordelen. Veel kinderen worden de eerste week een beetje geel. Dit is niet erg. Als je kindje erg snel geel wordt, of de gele kleur wordt teveel, overleggen we met de verloskundige.  We kijken naar het naveltje. Meestal valt dit aan het einde van de week af. Dat kan een beetje ruiken. Soms zit er een veegje bloed in de luier. Dit is normaal. 

 

 

Hoeveel kraamverzorgenden krijg ik?

Binnen ons team zijn er een aantal collega's die op rooster werken. Wanneer zij bij jou de zorg komen geven, worden zij na een aantal dagen afgelost. Wij streven ernaar dat er maximaal 2 kraamverzorgenden in jouw gezin komen. Wanneer jouw kraamverzorgende zonder rooster werkt, heb je waarschijnlijk de hele kraamweek dezelfde collega. 

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van een eventuele aflos, schrijft jouw kraamverzorgende een verslag. Zo weet degene die voor jullie komt zorgen precies waar zij rekening mee moet houden. 

Wij leiden nieuwe collega's op in dit prachtige vak! Het kan daarom zijn dat je tijdens jouw kraamweek ook een kraamverzorgende in opleiding mee maakt. Afhankelijk van hoe ver zij in de opleiding is, doet zij meer of minder zelfstandig. Bij collega's in opleiding die redelijk zelfstandig werken is er intensief contact met een werkbegeleider. Deze kan ook thuis langskomen om samen de zorg aan jullie vorm te geven. Zo zorgen we ervoor dat je altijd deskundige zorg krijgt. 

Wat is licht huishoudelijk werk? 

We zorgen dat het toilet dat mamma gebruikt dagelijks schoon gemaakt wordt. Ook de douchecabine die mamma gebruikt wordt schoon gemaakt. Het babybedje wordt verschoont. 
Jouw eigen bed wordt verschoond, de eerste dagen na de bevalling, mits deze op klossen staat en er voldoende beddengoed in huis is. Meestal vanaf de 5e dag na de bevalling zweet je 's nachts minder, ben je overdag meer uit bed, en is er minder behoefte om dagelijks het bed te verschonen. 

De kraamwas in de machine doen hoort erbij. Soms vragen we aan jouw partner om deze uit de machine te halen. 
Andere klusjes die wel eens gedaan worden, mits de tijd het toelaat zijn stofzuigen, een doekje over het aanrecht, bloemen verzorgen, de ontbijt / lunch vaat even afwassen.

Er is dus helaas geen tijd om ramen te lappen, de vloer te dweilen of kinderkamers op te ruimen 😉

Tips voor een fijne kraamtijd:

Herstellen van de bevalling, gebroken nachten, hormonen die schommelen, de eerste week na de geboorte is best pittig. Je gaat wennen aan een nieuw ritme, jullie leren je kindje verzorgen. Hier kun je best wat tips voor gebruiken!  

Bijna alle ouders hebben slaapgebrek in de eerste weken. 's Nachts verwerk je de bevalling, komt je kindje voor een voeding, je slaapt lichter, wil steeds even kijken of het nog goed gaat me je kleintje. Kortom, lekker doorslapen is er niet bij.  Laat je kindje bij jullie op de kamer slapen, dit is veiliger en zorgt voor meer rust. Een co-sleeper is hiervoor ideaal. Je kunt zo veel makkelijker in de nacht voor je kindje zorgen. 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak het jezelf gemakkelijk. Kook voor twee keer en vries maaltijden in zodat je in de kraamweek makkelijk een lekkere maaltijd op tafel hebt. 

Na de bevalling heb je als partner 2 huisgenoten die snel overprikkeld reageren. Zowel pasbevallen mamma's als kersverse babys houden niet van gedoe. Stel bezoek een beetje uit. Vraag ze om aan het einde van de middag te komen. Zo voorkom je dat je 's avonds bezoek hebt en kunnen jullie op tijd gaan slapen.
Maak goede afspraken over het vasthouden en knuffelen van jullie baby. Veel moeders vinden het onplezierig wanneer hun baby van arm tot arm gaat. Voor een baby is dit vermoeiend. Maak met je partner en onze kraamverzorgende afspraken zodat zij jowu grenzen kunnen bewaken bij bezoek. 

Neem beiden voldoende rust. Ga op de middag even liggen. Slapen hoeft niet, mag natuurlijk wel. Door meer rust te nemen herstel je makkelijker van de bevalling en heb je minder last van de gebroken nachten. 

Leg je telefoon even weg. Even geen mail, geen appjes, neem de tijd om te herstellen en te genieten van jullie nieuwe wonder. Maak afspraken over social media. Wat mag er gedeeld worden? En wat niet? 

Heb je al kinderen? Draag zo lang mogelijk je pyama. Zo lang je overdag je pyama draagt, ben je nog niet "helemaal gewoon". Zodra je jouw eigen kleren weer aan hebt, ben je voor kinderen gewoon weer mamma, en helemaal beschikbaar. 

 

 

 

Herindicatie 1, na de bevalling

Na de bevalling wordt het aantal kraamzorguren opnieuw geïndiceerd met het LIP. Jouw verloskundige stelt hiervoor de indicatie. 

Minder uren:
Ben je in het ziekenhuis opgenomen geweest? Per opnamenacht wordt 1/8 deel van het aantal geïndiceerde uren in mindering gebracht. Had je 49 uur zorg? Dan gaat er per nacht ong. 6 uur kraamzorg af.

Meer uren:
Het kan zijn dat na de bevalling blijkt dat je meer zorg nodig hebt. Afhankelijk van de reden wordt het aantal vastgesteld. Hierdoor wordt het aantal uren per zorgdag groter. 

Herindicatie 2, tijdens de kraamweek

Tijdens de kraamweek kan er een situatie ontstaan die meer of minder zorg vraagt voor jou of voor de baby. Bijvoorbeeld een infectie, een ziekenhuisopname. Het aantal zorguren over de kraamweek wordt bijgesteld. 

Verlengde kraamzorg

Soms zijn 8 dagen kraamzorg onvoldoende. Bijvoorbeeld wanneer je met een keizersnede bevallen bent. Er kan door jouw verloskundige verlengde kraamzorg geïndiceerd worden. Je krijgt dan een 9e en een 10e dag kraamzorg. Omdat alle voorlichting, instructie, al gegegeven zijn, zijn dit maximaal 4 uur per dag.  

Hoe gaan jullie om met mijn uren? 

Geïndiceerde uren zijn de uren waar je volgens de basisverzekering gebruik van mag maken. Deze zijn met het LIP (landelijk indicatieprotocol) geïndiceerd. Jouw afgesproken uren is het aantal uur dat je in de zorgovereenkomst hebt afgesproken. Dit kan meer of minder zijn dan het aantal LIP uren. 

Ik wil meer uren dan ik heb afgesproken
Wanneer jouw zorgbehoefte past binnen jouw LIP uren, maar groter is dan dat wat je hebt afgesproken, is een herindicatie niet nodig. Hebben wij voldoende zorg beschikbaar, dan kunnen wij jou deze extra uren kraamzorg bieden. 
Bijvoorbeeld jouw LIP na de bevalling is 43 uur kraamzorg, je hebt 24 uur afgesproken. Bij nader inzien wil je liever 32 uur.
Als wij 32 uur beschikbaar hebben, kunnen wij je dit bieden. 

Mijn geïndiceerde uren zijn minder dan ik heb afgesproken
Stel jouw LIP is 45 uur en je hebt 32 uur afgesproken. Wanneer je thuis komt uit het ziekenhuis wordt opnieuw geïndiceerd. Je hebt dan een indicatie van 18 kraamzorguren. Deze 18 uur worden door jouw verzekering vergoed. Wij komen deze uren voor je zorgen. Wil je toch 32 uur kraamzorg? Dat kan wanneer je de 14 uur die niet door de verzekering vergoed worden voor eigen rekening neemt. 

Ik wil minder uren dan ik heb afgesproken
Stel jouw LIP is 49 uur, en je hebt 32 uur afgesproken. Na de bevalling wordt opnieuw geïndiceerd. Je hebt dan een indicatie van 43 uur kraamzorg. Je hebt een zorgovereenkomst van 32 uur, wij komen 32 uur voor je zorgen.